Helsinki Casting
Haetaan ja etsitään näyttelijöitä rooleihin elokuviin, televisioon ja mainoksiin

Tarinamme

Helsinki Casting.jpg
NOA_0423.jpg
NOA_0466.jpg
14424725_681833515299445_6577454772717801765_o.jpg

“ONHAN SELVÄÄ ETTÄ HYVÄ NIMI FIRMALLE ON SELLAINEN MISTÄ SAA SELVILLE TOIMIALAN LISÄKSI SEN, MISSÄ SITÄ TEKEE.”

“Mehän ei silleen tavallaan tykätty toisistamme yhtään, mut tiedettiin toisemme Keudasta. Opiskeltiin samaan aikaan aikuispuolella tv-tuottamista.” Jantsu toteaa. “Mutta sit mä roolitin sua pari kertaa tv-sarjoihin kun työskentelin 2. apulaisohjaajana, ainaki Sykkeeseen sairaalapastoriksi!”. Katri vastaa. 

No, siitähän se kaikki lähti. Niihin aikoihin Jantsu oli ehtinyt opiskella kansanopistossa näyttelemistä ja sen jälkeen työskennellä tv- ja elokuva-alalla kuvaussihteerinä, tuotantoihmisenä ja roolittaa mainoksia. Katri oli käynyt medianomiksi valmistumisen jälkeen asumassa Berliinissä ja Suomeen palattuaan työskenteli 2. apulaisohjaajana tv-sarjoissa.

Siitäkin huolimatta, että aluksi tuntui mahdottomalta että tämä kaksikko tutustuisi toisiinsa missään vaiheessa elämää, oli molemmilla kytenyt ajatus siitä, olisiko roolittamisessa enemmän järkeä, jos sitä tekisi yhdessä jonkun kanssa. Ja ehkä se Puumalainen on ärsyttävä vain siksi, että se on niin eläväinen ja äänekäs, ja ei se Aksolakaan niin paska tyyppi voi olla, jos se on niin monen tutun mielestä hyvä tyyppi. Niimpä päätettiin ensitunnustelujen jälkeen tavata ja aikalailla siltä istumalta syntyi Helsinki Casting.

Arvomaailman lisäksi jaettiin ajatus casting-kulttuurin kehittämisestä ja päivittämisestä tälle vuosikymmenelle. Eikä liikkeelle kuitenkaan lähdetty täysin ilman meriittejä, molemmilla oli jo käsitys siitä miten leffasetissä toimitaan, mitä asioita roolituksessa tulee ottaa huomioon ja mitkä naamat tv-mainoksissa pyörivät. Jantsulla myös toki käsitys kameran molemminpuolin työskentelystä. Nimeä pyöriteltiin ja mietittiin oikeastaan vain hetki, sillä onhan selvää että hyvä nimi on sellainen mistä saa selville toimialan lisäksi sen, missä sitä tekee. 

Hommat lähtivät pyörimään heti vauhdilla, asiakkaita oli jo hieman vanhojakin ja uusia saatiin koko ajan. Mainospuolelle oli ikäänkuin avautunut paikka uusille tekijöille yhden tunnetun mainosroolittajan muutettua ulkomaille. Draamatuotannoissa mentiin vielä osittain b-roolit edellä, kunnes tutut tuottajat uskalsivat avata isompiakin kokonaisuuksia uudelle toimijalle.

Tässä kohtaa on syytä mainita, että nuoresta iästään huolimatta Jantsulla on käsittämättömän laaja kirjo näyttelijöitä oman päänsä sisäisellä kovalevyllä, nuoria ja vanhoja. Syynä tähän lienee suomalaiset tv-sarjat ja elokuvat 80-luvulta tähän päivään, jotka hän on katsomalla kulutettanut ensin vhs-nauhoilla loppuun ja myöhemmin dvd-boxit tulivat kuvioon. (Onneksi nykyään on suoratoistopalvelut, huh!). Eikä teatteriopiskelujenkaan aikana karttunut harrastajaporukan tuntemus ole mennyt hukkaan.

Katrin kohdalla huomattiin hyvinkin nopeasti, että mainosroolitukseen löytyy hyvän silmän lisäksi laajalti proaktiivisuutta ja kykyä ajatella laatikon ulkopuolelle. Tämän pohjalta on ollut helppo luoda molemmille omat osastot; Katri johtaa mainosroolitukseen keskittyvää ADS-osastoa ja Jantsu draamatuotantoja roolittavaa ART-osastoa.

Pari vuotta Helsinki Castingin syntymisestä oli aika muuttaa isompiin tiloihin Liisankadulle. Samoihin aikoihin SEAPY järjesti Hakaniemessä Kevätbakkanaaleiksi kutsutut elokuva-alan pippalot, joissa käytiin tuntitolkulla keskustelua siitä, miten saisimme alan parhaan 3. apulaisohjaajan remmiin, johtamaan omaa EXTRAS-osastoa. Ensin tehtiin pilottina suuri tv-sarja, Nyrkki,  johon Mikko hoiti yli 700 avustajaa ja ART-osasto hoiti pien- ja sivurooleja. Pitkän projektin päätyttyä oli todettava, että homma toimii niinkin hyvin, että Mikko ei enää freelance-kentälle voi päästää.

Nykyään Mikko onkin Helsinki Castingin ensimmäinen ja ainoa vakituinen työntekijä. Ja jos Jantsulta ja Katrilta kysytään, niin toivottavasti jonain päivänä myös Helsinki Castingin osakas.